ylavalikko

Pohjolan työ herää henkiin: Ei koskaan on vielä tänään!

Politiikka ja poliittinen kannatus on aina ollut aaltoliikettä. Jokainen suomalainen puolue on vuoronperään kokenut kannatuksen laskun ja nousun. Bertolt Brecht toteaa hienossa runossaan Dialektiikan ylistys kauniisti: ”Tämän päivän voitetut ovat huomispäivän voittajat ja ei koskaan ole vielä tänään”.

Avain poliittiseen menestykseen löytyy kohtaamisesta ja vuoropuhelusta, kommunikaatiosta. Mikään ei korvaa torikahveja, soppatykkejä tai tavallisia työväenyhdistysten arkisia kokouksia, mutta nopeutta ja tehoa viestintään voi saada helposti sosiaalisen median avulla.

”Demariaate etenee, mutta demarien kannatus laskee”

Itse rakastan twitteriä, facebookia ja nettikeskusteluja. Olen myös tosi iloinen Pohjolan Työn henkiin heräämisestä netissä. Toivotan pitää ikää ja lyhyitä, napakoita keskustelunavauksia.

SDP on ollut pitkään eräänlaisen nurkanvaltauksen kohteena. Demariaate etenee, mutta demarien kannatus laskee. Nyt politiikan tuuli on kääntymässä: Suomi ja Eurooppa kaipaavat, melkein huutavat modernia sosialidemokratiaa, ei uusliberalismia eikä populismia.

Juhana Vartiainen kirjoitti sosialidemokratian kriisistä Suomen Kuvalehdessä jokin aika sitten:” Vaikka porvaripuolueet ovat nyt niskan päällä, ne ovat saavuttaneet vallan hyväksymällä hyvinvointivaltion.”

Sosialidemokraattisen hyvinvointipolitiikan keskeisiä oivalluksia on ollut liitto markkinatalouden kanssa, kasvupolitiikka ja yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa. Kansantuotteen kasvu on mahdollistanut palvelujen rakentamisen ja tulonsiirrot. Tulonsiirrot ovat hillinneet tuloerojen kasvua ja riittävä uudistusvara on taannut yhteiskuntarauhan.

”Jos sairaanhoitajat perustavat vanhusten hoivapalveluja tuottavan yrityksen, sitä on tervehdittävä ilolla eikä moralisoitava yrittämistä  julmana thatcherismina”

Tämä on synnyttänyt eräänlaisen yhteisen valtionuskonnon: valtio ajattelee, valtio uudistaa, valtio tekee mahdottoman mahdolliseksi. Näin puhuvat niin demarit, porvarit, vassarit, vihreät kuin kepulaisetkin puhumattakaan perussuomalaisista. Äänen voimakkuus ja sävyerojen syntyvät siitä, onko puolue hallituksessa vai oppositiossa.

Yhteinen valtiouskontomme on vienyt tilaa kansalaisten oma-aloitteisuudelta, mielikuvitukselta ja uusilta sosiaalisilta keksinnöiltä. Se on eri asia kuin markkinaehtoisuus ja yksityistäminen. Jos sairaanhoitajat perustavat vanhusten hoivapalveluja tuottavan yrityksen, sitä on tervehdittävä ilolla eikä moralisoitava yrittämistä ” julmana thatcherismina”.

Arjesta nousseet aloitteet pienituloisten eläkeläisen auttamisesta ja yksinelävien ihmisten ongelmien selvittämisestä ovat äärettömän tärkeitä ja tervetulleita. IHMISTEN elämää helpottavia uudistuksia pitää jatkaa. Sosialidemokratian uuden tarinan pitää myös ylittää arki. Vasta arjen ylittäminen eli toive paremmasta voi synnyttää liikkeen.


Liisa Jaakonsaari, Euroopan parlamentin jäsen

,

Ei kommentteja.

Vastaa