ylavalikko

Viisautta kuntapäättäjille Pohjois-Suomen opettajilta

08.02.2017

”Aikuisia kouluun lisää.” Tällaiset terveiset päätöksentekijöille antoi eräs messukävijä SDP:n ja Demarinaisten osastolla Pohjois-Suomen Opettajapäivillä viime viikonloppuna. Joka kolmas vuosi järjestettävä tapahtuma osui tällä kertaa sopivasti kuntavaalikevääseen, ja kaikki eduskuntapuolueet olivat paikalla näytteilleasettajina Oulun Musiikkikeskuksessa.

SDP:n kuntavaaliehdokkaat keskustelivat vilkkaasti opetusalan ammattilaisten kanssa siitä, miten kunnat voisivat kehittää sivistyspalveluitaan. Arkista työtä vaikeuttavat juuri nyt hallituksen miljardileikkaukset koko koulutuskenttään. Varhaiskasvatusoikeuden rajoittaminen sotkee päiväkotien arkea, peruskouluille ei enää myönnetä rahaa ryhmäkokojen pienentämiseen, lukioissa työmäärä lisääntyy mutta resurssit eivät, ammatillista koulutusta kuritetaan suurleikkauksin vuosi toisensa perään, ja korkeakoulujenkin työrauhaa häiritsevät toistuvat YT-neuvottelut.

Kaiken keskellä opettajat kantavat vastuuta tulevaisuuden veronmaksajien kasvattamisesta ja toivovat tulevilta päättäjiltä tukea työlleen. SDP ja Demarinaiset pyysivät heitä kirjoittamaan terveisensä tarralapulle ja kiinnittämään ne kaikkien nähtäville. Opettajilta löytyikin runsaasti viisaita neuvoja: ”kuuntele lasta”, ”anna lapsen näyttää tunteet”, ”kehukaa, kehukaa…”

Lapuissa toistui vetoomus aikuisten määrän lisäämiseksi ja ryhmäkokojen pienentämiseksi niin varhaiskasvatuksessa kuin kouluissakin. Vaadittiin, että erityistä tukea tarvitsevat lapset otetaan huomioon paremmin, kun ryhmiä suunnitellaan. Monen mielestä erityisryhmät olisivat toimivampi ratkaisu kuin isoihin ryhmiin integrointi, sillä erityisen tuen antaminen vaatii erityislastentarhanopettajan ja erityisopettajan ammattitaitoa.

Myös ennaltaehkäisevään työhön sosiaali- ja terveyssektorilla toivottiin panostusta. ”Hei, muistakaa, että yhteiskunta on tasan tarkkaan niin hyvä, kuinka se pitää huolta heikoimmistaan”, kiteytti eräs osallistuja.

SDP:n Oulun piiri keräsi erikseen myös opettajien vinkkejä kuntien kirjasto- ja liikuntapalveluille. Kyselyyn vastasi 45 opettajaa.

Vastausten mukaan kirjastopalvelut ovat opetukselle on erittäin tärkeät. ”Kirjastossa vierailu on oppilaista mukavaa ja he tutustuvat kirjastoon, jos kotoa ei asiaa tueta”, yksi vastaaja totesi.

Keinoina aktivoida lapsia ja nuoria liikkumaan toistuivat aikuisten esimerkki ja liikuntakerhot, johon kaikkien perheiden lapset varallisuudesta riippumatta voivat osallistua. Ilmaiset liikuntapäivät ja -tapahtumat nähtiin myös hyväksi keinoksi lisätä lasten liikkumista.

Kunnilta toivottiin rahoitusta ja liikuntapaikkojen ylläpitoa, mutta myöskin yhteistyön tehostamista eri toimijoiden välillä. Esimerkiksi urheiluseurojen osaamista haluttaisiin enemmän kaikkien lasten hyväksi. Toisena esimerkkinä tukemisen arvoisesta ideasta mainittiin Liikkuva koulu -hanke, jossa lapset itse järjestävät välituntiliikuntaa vertaisohjaajina toisilleen.

”Rahaa ja periaatteita, intohimoa ja ahkeruutta!” tiivisti eräs vastaaja viestinsä kotikunnalleen. Näihin ohjeisiin SDP:n kuntavaaliehdokkaiden on helppo yhtyä. SDP haluaa, että kuntapalvelut toimivat niin, että kaikki pidetään mukana. Kevään aikana meiltä voi tentata tarkemmin, mitä olemme valmiit sen eteen tekemään.

Arvonnassa valtakunnallisen Museokortin voitti Minna Palovaara Kempeleestä. Onnea!

Hermanni Riikonen

Ei kommentteja.

Vastaa